czwartek, 16 października 2014

Komes Porter Bałtycki z browaru Fortuna






Cześć! Dzis Porter bałtycki, czyli piwowarski skarb Polski:) Porter to mocne ciemne piwo dolnej fermentacji, o pełnym bukiecie i złożonym smaku. Te piwo można śmiało leżakować - ten proces na pewno im nie zaszkodzi. Sam mam dwie butelki w piwnicy (ale planuje więcej). Należy pamiętać tylko żeby zalakować kapsel. Ja to zrobiłem woskiem ze znicza. Wróćmy do porteru.


Porter bałtycki powstał ze stylu Imperial Stout, mocniejszej odmiany stoutu, eksportowanej do basenu morza Bałtyckiego i Rosjii z Wielkiej Brytanii. W XIX wieku zakazano eksportu towarów z UK do Europy i tym samym skończył się Imperial stout. Zaczęto więc warzyć piwo w Europie.


Polskie portery uważane są za najlepsze na świecie. Najstarszym przedstawicielem tego stylu w Polsce jest Żywiec Porter. Piwa z naszego kraju zdobywają na świecie medale w różnych konkursach piwnych.

Nasz Komes też jest utytułowany, i to nie byle gdzie! Brązowy medal na konkursie World Beer Cup to poważna sprawa. Do tego złoty medal na Europen Beer Star 2013 w Bawarii, to też nie byle co.
Kilka słów o browarze Fortuna. Znajduje się on w Miłosławiu w Wielkopolsce. Browar ma sporą oferte piw m.in. smakowe ciemne Fortuny, seria Miłosław oraz seria Komes (dubbel, tripel, quadrupel i porter). Co ciekawe z doniesień prasowych dowiedziałem się, że własciciel browaru kupił browar w Grodzisku i chce reaktywować markę. To piwo to legenda, która niestety upadła. O piwie grodziskim innym razem a arytkuł jest tu.


A teraz o Komesie. Etykieta czarna i oszczędna. Widnieje na niej medal i dobrze, bo jest czym się chwalić. Na kontrze wiadomości o konkursach i informacje o możliwości leżakowania.  Skład jest,  informacje o szkle do serwowania i temperatura. Wszystko pasuje!


Nalewamy czarny płyn do szkła:)  Kawa i palone słody w zapachu. Natomiast w smaku trochę za bardzo alkoholowe. Piwo jest ewidentnie nie ułożone, leżakowanie bardzo mu pomoże. Trochę się rozczarowałem tym porterem ale wszystko przed nim, trzeba zakupić buteleczkę do piwnicy.
Jeszcze słowo na temat leżakowania porteru. Najlepiej trafić na piwo które jest pod koniec daty przydatności. Wtedy powinno mieć już około dwoch lat. I takie piwo wrzucić do piwnicy i najlepiej zapomnieć o nim. Mój Komes miał date do 9.03.2016.





A teraz konkrety:
Ekstrakt 21% Alkohol  9% obj
Kolor: Czarny jak noc
Nasycenie: trochę za wysokie jak na styl
Piana: beżowa obfita lecz znika do obręczy, delikatnie oblepia szkło
Zapach: Kawowy, palone słody i alkohol
Smak: jest wytrawny, goryczka średnio wysoka, alkoholowa, piecze w język.



Do następnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz