środa, 22 października 2014

Oto mata IPA z browaru Pinta(browar na Jurze)




Oto mata IPA! A jak mata to pijta!:)

Dziś piwo w stylu India Pale Ale. Z tą różnicą, że w zasypie Oto maty jest ryż, piwo staje się bardziej wytrawne. Ten surowiec nie wprowadzą jakichś konkretnych smaków do piwa a wpływa na barwę. Piwo jest jaśniejsze.
Browar Pinta  to pierwszy browar kontraktowy w Polsce. A ich piwo "Atak Chmielu" można nazwać twarzą polskiej piwnej rewolucji. Pinta warzy od 2011 roku i przez ten czas wypuściła 30 różnych piw w ciekawych stylach.
W Krakowie znajduje się firmowy lokal browaru Pinta z 16 kranami:)


                         
Przejdźmy do piwa. Do kotła poszły chmiele nowofalowe z Australii, Nowej Zelandi i USA.
Etykieta chyba najgorsza jeżeli chodzi o serie Pinty, co nie oznacza, że zła. Na froncie etykiety flaga kraju kwitnącej wiśni. Ciekawostka jest w opisie, znajdziecie ją na zdjęciu:) Jest też kilka potraw z którymi łączyć piwo. Piwo w stylistyce japońskiej więc nie zabrakło sushi:)
Ogólnie etykieta trochę ucierpiała w moim plecaku ale co tam.

                                                             

Otwierajmy zatem. Piwo jest na prawdę  bardzo jasne. Zdjęcie nie oddaje tego w pełni. Z butelki aromat niezbyt powalający. Natomiast ze szkła czuje lekki diacetyl. Jest to związek wprowadzający do piwa słodki aromat maślany. Nic przyjemnego. Tutaj nie ma go na szczęście dużo. Chmiele nie buchają tutaj agresywnie, dają lekkie żywiczne aromaty. Całkiem fajne piwo ale spodziewałem się czegoś konkretniejszego.




A teraz konkrety :
Ekstrakt 14% wag. Alkohol 5,2 %obj 56IBU
Kolor: jasny słomkowy, klarowny
Nasycenie: średnie, w sam raz
Piana: biała i drobna , trzyma się do końca, oblepia szkło
Zapach: lekki diacetyl. nuty żywiczne, ogólnie słaby
Smak: Gorczyka porządna chyba większa niż 56IBU, wytrawne i lekkie


Do następnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz